Ohjeita kilpailuun lähteville


Kansallisiin kilpailuihin tarvitaan lisenssi, joka on lunastettu kaikille suunnistuskoulumaksun maksaneille. Seuran jäsenenä ja lisenssin haltijana on mahdollista osallistua kaikkiin Irmassa ilmoitettuihin kilpailuihin. Joissakin kilpailuissa on lisäksi avoimia sarjoja (eli ei-kansallisia sarjoja), joissa ei vaadita seuran jäsenyyttä tai lisenssiä.

Emit-kortit

Kilpailuissa käytetään emit-leimausjärjestelmää. Jos aikoo osallistua useampaan kilpailuun, kannattaa hankkia oma emit-kortti. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi Iltarasteilla. Emit-kortin voi hankkia Suunnistajan kaupasta (käyntios: Kolmionkatu 5, postios:Rantaperkiönkatu 1 C 9), jolla on usein myös oma myyntipiste kilpailutapahtumissa. Emit-kortin hinta on mallista riippuen 77-91 euroa vuonna 2024.

Matkat kilpailuihin

Kilpailuihin kuljetaan omilla kyydeillä tai voit sopia kimppakyydistä muiden lähtijöiden kanssa. Tähän voit hyödyntää suunnistuskoulun wa-ryhmää. Joihinkin kilpailuihin on yhteinen bussikuljetus, josta ilmoitetaan erikseen.

Ennakkovalmistelut

Kotona

 • Suunnistuskilpailujen kilpailukalenterin löydät Irma-kilpailukalenteri
 • Valitse listasta sopiva kilpailu, esim. 18.5. oleva Särkänniemisuunnistus.
 • ”Klikkaa” kilpailun nimeä ja pääset Irman kautta järjestävän seuran kilpailusivuille. Lue tarkasti kilpailukutsu.
 • Kilpailukutsusta selviää, missä kilpailu on, milloin viimeistään pitää ilmoittautua, missä kilpailukeskus sijaitsee, ajo-ohjeet kilpailupaikalle, matka pysäköinnistä kilpailukeskukseen, sarjat jne.
 • Kilpailukutsussa RR tarkoittaa rastireittiä (siimari metsässä, rastit siimarin varrella). H/D tarkoittaa poika tai tyttö ja numero ikää. Esim. H10RR sarja on tarkoitettu tänä vuonna 10 vuotta täyttävälle tai nuoremmalle pojalle.Joissakin kilpailuissa on myös ns. saattajasarjoja, jotka tunnistaa isosta S-kirjaimesta sarjan nimessä esim. H/D8RRS. Tällöin lapsella saa olla saattaja mukana metsässä.
 • Jos haluat ilmoittaa lapsesi kilpailuun, valitse IRMAssa haluamasi kilpailu ja ”klikkaa” kohtaa ilmoittaudu. Tämän jälkeen kysytään lisenssinumero ja salasana. Lisenssinumero on sama kuin aiempina vuosina. Jos et muista tai tiedä lapsesi lisenssinumeroa, klikkaa tarkista lisenssinumero ja syötä sinne lapsen nimi. Näin saat lisenssinumeron tietoosi. Salasana on sosiaaliturvatunnuksen neljä viimeistä numeroa tai kirjainta tai muu sinulle ilmoitettu salasana.
 • IRMA-palvelussa kirjautumisen jälkeen pitää yleensä valita kilpailu vielä kerran uudelleen ja vasta sitten pääsee ilmoittautumaan. Valitse ilmoittaudu itse. Voit tarvittaessa ilmoittaa sekä itsesi että muita samalla kertaa. Tällöin valitse kohta ilmoita muita.


Yo. laatikossa näkyvät ilmoittautujan tiedot. Sarjakohdan alas-vetolaatikosta valitse sarja. Paina jatka. Seuraavaksi näet ilmoittamasi asiat. Hyväksy ilmoittautuminen, minkä jälkeen sinulta kysytään ”Haluatko siirtää ilmoittautumiset seuralle maksettavaksi?” Vastaa kyllä.Ilmoittautuminen kilpailuihin on nyt suoritettu.

Jos kilpailuilmoittautumisessa / IRMAssa tulee ongelmia, ota yhteyttä kyra.sihteeri@gmail.com tai p. 040 5960 172/Tarja, mieluummin ennen viimeistä mahdollista ilmoittautumishetkeä.

 • Muutamaa päivää ennen kilpailua järjestäjän nettisivuilla julkaistaan kilpailuohjeet ja lähtöajat. Lue kilpailuohjeet huolella. Tarkista lähtöluettelosta lapsen lähtöaika ja tarvittaessa kilpailunumero. Kilpailukeskuksessa on hyvä olla n. tuntia ennen lähtöaikaa.
 • Tarkista lähtöluettelosta myös, että lisenssi- ja emit-numero ovat oikeat. Jos lapsella ei ole omaa emitkorttia, niin kilpailujen järjestäjä varaa lainaemitkortin, joka tulee itse hakea ja lunastaa kilpailukeskuksen infosta. Vuokrakortin hinta (n. 5€) selviää yleensä kilpailukutsusta. Seura ei maksa vuokrakortteja, ainoastaan kilpailumaksun.
 • Selvitä matka-aika ja ajo-ohje kilpailupaikalle. Usein kisakeskus sijaitsee eri paikassa kuin paikkakunnan keskusta, joten matkaan voi kulua yllättävän kauan. Joskus autojen paikoitus on varsin kaukana (jopa 2 km, matka kerrotaan kilpailukutsussa) kilpailukeskuksesta, joten myös tähän kävelyyn pitää varata aikaa.

Kilpailuihin mukaan

 • liikkumisen intoa ja iloa
 • suunnistusvaatteet
 • nastarit (aloittelija pärjää lenkkareilla)
 • oma emit, jos sinulla on sellainen (varmista emit-numeron oikeellisuus lähtöluettelosta)
 • kompassi (alle 10-vuotiailla ei välttämätön)
 • hakaneulat (4 kpl, numerolapun kiinnittämiseen)
 • vaihtovaatteet ja -jalkineet, (myös sukat ja alusasu), sekä pyyhe
 • vesipullo ja evästä (kisapaikoilla on yleensä myös kahvio)
 • tuolirinkka tai retkituoli (ei välttämätön, mutta on näppärä istuin kisakeskuksessa)
 • lippis (aurinkoisella ilmalla)

Kilpailupaikalla, ohjeet suunnistajalle

Tule kilpailupaikalle viimeistään tuntia ennen omaa lähtöäsi. Etsi Kyrös-Rastilaisten “leiri”. Se sijaitsee useimmiten loppu-/maalisuoran varrella ja sen tunnistaa parhaiten KyRan viiristä tai kyralaisten seura-asuista. Kyran leiristä saat tarvittaessa neuvoja kisaan liittyen.

Hae kilpailunumerosi ja tarkistuslipuke (pahvinen lipuke) emit-korttiin kiinnitettäväksi. Kilpailuohjeista selviää, mistä ne saa. Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun ilman emit-numeroa, järjestäjä on varannut vuokra-kortin, joka noudetaan kilpailukeskuksen infosta ennen kilpailua ja palautetaan kisan jälkeen. Kilpailunumeron kiinnittämiseen tulee varata omat hakaneulat (4 kpl).

Tutustu maalialueeseen ja viimeiseen rastiin. Verryttele ajoissa ja ole valmiina lähdössä viimeistään 10 minuuttia ennen omaa lähtöäsi. Huomaa, että lähtöön voi olla matkaa yli kilometri (matka ilmoitetaan kilpailuohjeissa). Sinut huudetaan lähtöön omalla nimelläsi yleensä 5 minuuttia ennen lähtöäsi ja sinua opastetaan lähtöalueella. Voit tarvittaessa kysyä neuvoja lähdön toimitsijoilta.

Suunnista ratasi huolella ja leimaa jokaisella rastilla numerojärjestyksessä. Tarkista leimatessasi, että olet oikealla rastilla. Leimaa myös maalissa. Kulje maalissa toimitsijoiden ohjeiden mukaan emit-kortin purkupisteeseen. Oma huoltajasi voi olla vastaanottamassa maalissa sinua.

Palaa kisan jälkeen takaisin KyRan leiriin. Vaihda kuivat ja lämpimät vaatteet ylle, verryttele ja syö eväät.

Jos sinulla oli laina-emit, muista palauttaa se.

Ohjaajilta ja muilta kyralaisilta voit aina kysyä lisää neuvoja!


tark. 5/2024 tv-s